Vucutta İğne Batma Hissi Neden Oluşur?
İğne Batma Hissi Neden Oluşur?
Bu hisse neden olan pek çok unsur olabilir. Ancak genellikle iğne batması, uyuşma ve karıncalanma vücuttaki sinirlerden kaynaklanan bir durumdur. Sinirlerin görevi bulundukları bölgedeki hücreleri beslemektir. Bu hücreler beslenemediğinde söz konusu rahatsızlıklar oluşmaya başlar. Özellikle uyuşma, sinirlerin hücreleri besleyemediğinin en belirgin göstergelerinden biri olarak kabul edilir.
Ayrıca sinirlerin üzerine baskı uygulanması gibi durumlar da karıncalanma ve uyuşmaya neden olabiliyor. Uzun süre aynı pozisyonda kalmanız durumunda özellikle bacak ve ayaklarda meydana gelen uyuşma ile iğne batması hissinin nedeni sinirlere uygulanan baskıdır.
Eğer iğne batması hissi ile beraber ağrı, sızı gibi şikayetler de baş göstermeye başladıysa derhal bir hekime görünmek gerekir. Bu şikayetlerin bir süre sonra ortadan kalkacağı inanışı toplumda hakim. Oysa ağrıya veya sızıya neden olan bu his çok daha fazla ciddiye alınmalı!
İğne Batması ve Kaşıntı Neden Oluşur?
İğne batmasına eşlik eden kaşıntı sadece sinirlerle ilgili bir sorun olduğunu düşündürmez. Farklı rahatsızlıklar da bu iki hissin birlikte ortaya çıkmasına sebebiyet verebiliyor. En yaygın nedeni vitamin eksikliğidir. Özellikle B12 eksikliği iğne batması ve kaşıntının birlikte ortaya çıkmasını doğurabiliyor.
Vücutta İğne Batma Hissi Neden Oluşur?
1. Şeker Hastalığı
2. Vitamin Eksikliği
3. Aşırı Alkol Tüketimi
4. Romatizma
5. Sinir Sıkışması
6. Besin ve Oksijen Yetersizliği
7. Sinirlerde Meydana Gelen Hasarlar
El ve ayaklarda sıkça meydana gelen iğne batma hissinin en yaygın nedenleri arasında şeker hastalığı bulunur. Bu durum genel olarak kandaki şeker seviyesinde denge sorunu bulunan kişilerde görülür. Şeker seviyesinin düzensiz olması vücutta birçok soruna yol açar ve bunlardan birisi de vücudun bazı bölgelerinde iğne batma hissinin oluşmasıdır. Hastalığın derecesine göre bu iğne batma hislerinin şiddeti ve sıklığı değişir.
Vitaminler vücudumuzun birçok kısmına düzenleyici olarak katılır ve eksikliğinde birçok sıkıntı meydana gelir. Vitaminlerin alınması gereken miktarından az yada fazla alınması vücutta iğne batma hissi oluşumuna sebep olur. Özellikle sinir hücrelerinin bolca ihtiyaç duyduğu B12 vitaminin eksikliği sinir iletiminde sorunlara yol açarak iğne batma hislerine ve uyuşmalara sebep olabilir.
Alkol tüketildiği andan itibaren vücuda yayılarak birçok hasara sebebiyet verir. Özellikle sinirlere zarar veren alkolün aşırı tüketilmesi normal zarardan çok daha fazlasını verir. Aşırı alkol tüketimi ile beraber hasara uğrayan sinirlerdeki sinir iletimi engellenmeye başlar. Böylelikle vücudun belirli yerlerinde sorunlar baş gösterir ve bunlardan birisi de iğne batma hissidir. Bu hissiyatın şiddeti ve sıklığı alkoliklik seviyesinin belirtilerindendir.
Romatizma hastalığının görülme yaş aralığı oldukça geniştir ve savunma mekanizmasına çeşitli hasarlar verebilen bir hastalıktır. Bu hastalık kendisini genel olarak eklem ve kemiklerde ağrılarla gösterir ve vücuttaki birçok işleyişi zorlaştırır. Romatizmanın vücutta oluştuğunun belirtileri arasında vücutta yer yer iğne batma hislerinin oluşmasıdır. Bu zamanlar artabilir ve beraberinde yanma, karıncalanma ve uyuşma oluşabilir. Romatizmanın şiddetine bağlı olarak bu belirtilerinde şiddeti artabilir.
Vücuttaki sinyal iletimi sinirler üzerinden gerçekleştirilir ve buralarda gerçekleşebilecek olan bir hasar vücutta ciddi problemlere yol açabilir. Duruş bozukluğuna bağlı olarak gerçekleşen sinir sıkışmalarında sinyal iletimi zayıflayabilir ve zayıflayan bölgede uyuşma ve hissizlik oluşabilir. Özellikle uzun süre hareketsiz kalmada veya yanlış oturuş pozisyonunda vücutta iğne batma hissi oluşabilir.
Vücuda yeteri miktarda besin ve oksijen takviyesi yapılmazsa vücuttaki birçok faaliyet aksamaya uğrar. Bu aksamalar arasında sinirler üzerindeki sinyal iletimi de yer alır. Sinyal iletiminin sekteye uğraması sonucu vücutta iğne batma hissi oluşabilir. Bu durumun yaşanabilmesi için dengesiz beslenme ve düzensiz solunum faaliyetleri yaşanmalıdır. Özellikle B12 eksikliğinin olduğu beslenme düzeni sinyallerin zayıflamasına yol açar.
Vücuda dışarıdan alınan darbeler ölümcül olabilir veya birçok kalıcı hasar bırakabilir. Ancak bu hasarların kalıcı olmaması için alınan darbenin çok şiddetli olmaması gerekir. Her iki durumda da darbenin olduğu bölümdeki sinirler hasar görür ve işlevinde zayıflama meydana gelebilir. Bu zayıflama sonucu bu bölgede iğne batma ve uyuşma meydana gelir. Sinirlerin bu şekilde hasar alması sadece dışarıdan gelen darbelerle değil, kronik sebeplerden de olabilir. Vücutta meydana gelen hastalıklar yüzünden de iğne batma hissi oluşabilir.
Hiç yorum yok