banner

Son Dakika

Seferi Olman için Kaç Km yol gitmek gerek?

Hanefilere göre bir insanın seferi olması için kaç km yol gitmesi gerekir? Yolculukta namazın kısaltılmasına ne denir?


Seferilik: Kişinin herhangi bir nedenden ötürü ikamet ettiği yerden yola çıkarak başka bir yere gitmesi veya gimek üzere yola koyulmasıdır. Bir kimsenin seferi hükmünde olabilmesi ve seferiliğin hükümlerinden faydalanması için kafile düzeni içerisinde üç gün üç gece yolculuğa tekabül eden 90 km’lik bir mesafeyi katetmesi gerekir. Bu durumda olan bir kimse seferiliğin hükümlerinden faydalanabileceği için dört rekatlik namazları kısaltarak iki rekât olarak kılabilir; ancak vakti müsait olursa sünnetleri de kılması daha efdaldir.
Hanefilere göre bir kimsenin seferi olabilmesi ve seferiliğin hükümlerinden faydalanabilmesi için gittiği yerde on beş gün ve daha fazla kalmaya niyet etmiş olmaması gerekir. Bu süre, Şafiilerde dört gün ve üstüdür. Yani bir kimse 90 km ve daha uzak bir yerde dört gün ve fazlası (Hanefilere göre on beş gün ve fazlası) bir süre kalmaya niyet ederek yola çıkarsa yolda olduğu müddetçe seferilik hükümlerinden faydalanır. Gideceği yere ulaştığında ise seferiliği sona erer. Çünkü bu kimse seferilik için gerekli süreden daha uzun bir süre kalmaya niyetlendiği için mukim hükmündedir. Ama süre konusunda herhangi bir niyeti söz konusu olmazsa Şafiilere göre ilk dört gün Hanefilere göre ise; ilk on beş gün seferi sayılır.
Seferi hükmünde olan bir kimse namazlarını cemaatle kılarsa namazını kısaltmadan kılar; ancak kendisi imam olursa ilk iki rekattan sonra selam verir; mukim olan cemaat ise selam vermeyip geri kalan rekatleri tamamlarlar.
Yolculukta
namazların kısaltılmasına Kasru’s-Salâ seferilik sebebiyle iki vaktin birleştirilerek aynı vakitte kılınmasına Cem’us-Salâ denir. Şafii mezhebine göre seferi olan bir kimse öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek öğle vaktinde kılabileceği gibi (bu cem’ şekline Cem’i takdim denir.) ikindi vaktinde de kılabilir. (bu cem’ şekline de Cem’i tehir denir.) Aynı şekilde seferilik sebebiyle akşam ve yatsı namazları da birleştirilmek suretiyle ya yatsı veya akşam vaktinde kılınabilir. Hanefilere göre ise müzdelife ve minada yapılan cem dışında başka bir yerde cem’ yoktur.

Hiç yorum yok