Hepatit b nasıl bulaşır /Hepatit B Hastalığı Nedir /Hepatit B belirtileri/hepatit b nedir?Ufukta bilgivar
Hepatit B Hastalığı Nedir? Ufukta bilgivar
Karaciğer hücrelerine yerleşip kana karışan ve karaciğerde iltihaplanmaya neden olan, son derece bulaşıcı ve dirençli Hepatit B virüsü dünyanın hemen hemen her bölgesinde görülmektedir. Hepatit B virüsü belirtileri başlangıçta çok zayıf olduğu için hasta kimse genellikle durum “kronik” seviye olarak adlandırılan 5. – 6. aya dek doktora gitme ihtiyacı hissetmez fakat hastalık bu süreç boyunca vücuda tam anlamıyla yayılmış olur.
HEPATİT B VİRÜSÜ NEDİR?
Hepatit B direkt olarak vücuda zararlı bir virüs değildir, onu tehlikeli kılan bağışıklık sistemimizdir. Karaciğer hücrelerinde gelişen Hepatit B’yi vücudumuz zararlı olarak algılayıp karaciğere akyuvar miktarı yüksek kan gönderilir, Hepatit B virüsü canlı organizma içerisinde değilken, dış ortamdayken dahi 1 ile 2 hafta boyunca yaşayabilmektedir.
Bu denli dirençli virüsü akyuvarlar hücreleri vücuttan atmakta zorlanır ve karaciğer hücreleri işlevlerini yerine getiremedikçe iltihaplanma da başlar.
Bağışıklık sistemi, Hepatit B’yi vücuttan atmaya çalıştıkça genişleyen iltihap bölgesi, sonunda kişide şiddetli ağrıya ve sık sık yarı baygınlık hallerine neden olur. Sonunda da karaciğer yetmezliği gibi ciddi durumlarla karşılaşılabilir.
HEPATİT B HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Hastalık en sık yeni doğan bebeklerde görülmektedir, yaş ilerledikçe Hepatit B hastalığına yakalanma ihtimali azalır. Bu nedenle gebelik dönemindeki anne adaylarına Hepatit B aşısı yapılması doğacak bebeğin hastalığa yakalanmaması adına kritik önem taşır.
Çin, Hindistan ve Afrika ülkelerindeki nüfusun %10’u Hepatit B taşıyıcılığı yapmaktadır. Taşıyıcı kimselerde zaman zaman halsizlik ve iştahsızlık dışında belirti görülmez, hasta kimselerde de ilk bir ay içerisinde belirtiler bu şekildedir. Ancak ikinci aydan itibaren karın boşluğu şişmesi, kaşıntı, “koyu renkte” idrar ve dışkı atımı görülür.
Hastalığın ikinci ve üçüncü ayı teşhis yapmak için kritik dönemlerdir; çünkü dördüncü ayda hasta tekrar iyi hissetmeye başlayabilir ancak virüs halen vücudunda gelişmeyi sürdürecektir.
Hastalığın ilk aylarında belirtiler şu şekildedir:
- Deri renginde solgunluk ve göz akında sararma.
- Vücudun farklı bölgelerinde ödemler görülmesi (şişlikler)
- Ensefalopati, yani hastanın zaman zaman ne yaptığını ve ne yapacağını unutması, sersemleme
- Cinsellikten uzaklaşma
- Hepatit B virüsü karaciğerde yayılımını arttırdığında şu durumlar gözlemlenir:
- Kan kusma
- Deride kaşınmaya bağlı ciddi yaralanma ve kızarıklıklar
- İstemsiz titreme
- Şuur kaybı seviyesinde olmamakla birlikte ensefalopati durumunda sıklık ve şiddetlenme
- Nefes darlığı
- Ciddi şekilde hızla kiloda düşüş
HEPATİT B VİRÜSÜNDEN KORUNMA YOLLARI
Kendinizi ve çocuğunuzu Hepatit B virüsünden korumak için öncelikle bir sağlık kurumuna gidip kan testi yaptırarak halihazırda bu virüsün taşıyıcılığını yapıp yapmadığınızı öğrenmelisiniz.
Taşıyıcı değilseniz; hastanelerde, eczanelerde herhangi bir rahatsızlık dolayısıyla tedavi olurken sizde kullanılan enjektörün “temiz” olduğundan emin olmalısınız. Hepatit B bu yolla Afrika ülkelerinde ve Çin’de pek çok kişiye bulaşmıştır.
Cinsel birleşme yaşadığınız kimselerin sağlık durumlarını bilmek konusunda hassasiyet gösterilmelidir ve yabancılarla cinsel birleşmeden kaçınmak hem Hepatit B, hem de HIV virüslerinden korunmak için doğru bir yoldur.
Hepatit B’nin aşısı vardır; kendinize ve çocuklarınıza doktora danışarak bu aşıyı yaptırmanız virüsün bulaşma ihtimalini %60 azaltmaktadır.
HEPATİT VİRÜSLERİNİN BULAŞMA BİÇİMLERİ
- Hepatit A: kişinin kendi temizliğini sağlamaması, küflü ve bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi, temiz su temin edilememesi halinde vücudun içinde üreyebilir veya besin maddeleri ile vücuda girebilir.
- Hepatit B: hastalığa sahip kişinin kanıyla, tükürüğüyle temasta ve cinsel yollarla bulaşabilir. En yaygın Hepatit virüsü değildir ancak en tehlikelisidir. Cinsel yollarla bulaşmasını prezervatif kullanımı veya oral birleşme engellemeyecektir. Ayrıca hastalıklı birinde kullanılmış enjektörün tekrar kullanılması, aynı tabak ve kaşıkla yemek yemek hastalığın yayılmasına neden olabilir.
- Hepatit C: Aşısı olmayan tek Hepatit virüsüdür, B türünden bile daha şiddetli olmakla birlikte yine Hepatit B gibi karaciğeri ciddi şekilde tahrip eder ancak hastalar kendiliğinden iyileşebilir, yinede bu süreç uzun ve acılıdır. Sadece kan yolu ile bulaşır.
- Hepatit D: Diğer adıyla Delta virüsü, Hepatit B bulaşmış kimselerde görülebilir. Hepatit B’nin gelişim sürecinin yan ürünü olarak kendiliğinden ortaya çıkar. Dışarıdan da bulaşabildiği bilinmekle birlikte bunun hangi yolla olduğu hakkında araştırmalar sonuç vermemiştir. Su, kan, vücut salgıları, cinsel birleşme, hava yollarıyla bulaşmaz. Organizma haricinde yaşamamaktadır, bu yüzden pasif durumdayken vücuda girip vücut içerisinde aktiviteye başlıyor olduğu düşünülmektedir.
- Hepatit E: Tıpkı A virüsü gibi sağlıksız ortam, hijyensizlik ve bozulmuş gıdalardan vücuda girer. Ayrıca yaban domuzlarında Hepatit E virüsünün yerleşik olduğu anlaşılmıştır. Avrupa’da kırsal bölgelerde pek çok kişi yaban domuzu eti tükettiği için sık sık hastalanır. Hastalık süreci bir ile üç hafta kadar sürer ve sonrasında kendiliğinden iyileşme görülür.
- Ufukta bilgi var,
Hiç yorum yok