Hasta Veya Yaralı Taşıma Teknikleri-Ufukta Bilgi var
Hasta Veya Yaralı Taşıma Teknikleri
Olay mahelinde can güvenliği olmamasından dolayı yaralı ya da hasta olan kişinin ilk yardımdan önce can güvenliğinin olduğu başka bir yere götürülmesine veya ilk yardımdan sonra tıbbi müdahalenin olacağı acil ilk yardım kuruluşuna götürülebilmesi için uygun teknik ile araçların kullanılmasına hasta ya da yaralıyı taşımak denir.
İlk yardım yapan kişi hastayı ya da yaralıyı taşıma esnasında gereksiz zorlamalardan kaçınarak başka bir yaralanmaya yol açmadan dikkatli bir şekilde hasta/yaralı taşıma kurallarına uyarak hareket etmeli ve ayrıca kendi sağlığını da tehlikeye atacak durumların oluşmamasına dikkat etmelidir.
HASTA VEYA YARALININ TAŞINMASINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR
• İlk önce hasta veya yaralı olan kişiye yakın bir şekilde çalışılmalıdır.
• Kol ve bacak kasları gibi daha uzun ve daha kuvvetli kas grupları çalışırken kullanılmalıdır.
• Dizler ve kalça sırt gerginliğini korumak için bükülür. Çünkü belin bükülmesi durumunda omurilikte yaralanma riski söz konusudur.
• Her iki ayakta yerden destek almak amacı ile bir ayak diğer ayağın biraz daha ön kısmına yerleştirilmelidir.
• Kalkarken ise vücut ağırlığı kalçanın kaslarına verilmek sureti ile dizler duruma göre en uygun şekilde doğrultulur.
• Yaralının başı her zaman için düz bir şekilde tutulmalıdır ve düzgün ve homojen bir şekilde hareket ettirilmesine gayret edilmelidir.
• Kişiyi taşıma esnasında daima düzgün ve yavaş adımlar ile yürünmeli ve atılan adımlar omuz genişliğinden daha fazla olmamalıdır.
• Ağırlığın kaldırılacağı zaman karın düzgün olmalı, omuzlar ile leğen kemiği omurilik hizasında ve kalça kasları kasılmak sureti ile kaldırılmalıdır.
• Yaralı taşınırken ani bir şekilde dönme hareketlerinden ve bükülme durumlarından kaçınılmalıdır.
• Taşınan hasta olabildiğince az hareket ettirilmelidir.
• Kişi taşınırken ilk önce baş, boyun ve gövde ekseni düz olmalı ve kişi 6 destek noktasından kavranmalıdır.
• Yaralıyı taşımak için her daim bir ekip çalışması gereklidir ve bu ekip bir ekip sorumlusu tarafından hasta taşıma süresi boyunca yönetilmeli ayrıca ekip elamanlarının hareketleri birbirleri ile her zaman uyum içinde olmalıdır.
YARALI VEYA HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ
Acil Taşıma Teknikleri: Yaralı kaza, yangın ya da patlama tehlikesi gibi durumlarda hastanın can güvenliğini sağlamak amacı ile olabildiğince kısa bir sürede olay yerinden uygun teknikler kullanılarak uzaklaştırılmalıdır. Kaza, yangın ay da patlama gibi acil durumlar söz konusu olduğunda kişiye ilk yardım, kişiyi güvenli bir yere acil olarak taşıdıktan sonra yapılmalıdır.
Yaralının Sürüklenerek Taşınması
Dar Alanlarda Sürüklemek: Geçiş zorluğu bulunan dar ve basık yerlerden kişiyi çıkarırken başka bir yaralanmaya yol açmamak için seçilmesi gereken bir yöntemdir.
Ayak Bileklerinden Tutup Sürüklemek: Eğer yüzey düz ise ve başın yere çarpma riski yok ise yaralı olan kişi baş, boyun ve gövde ekseni düz olacak bir şekilde sürüklenebilir.
Koltuk Altından Tutup Sürüklemek: Yüzeyde pütür, taş veya moloz gibi maddeler var ise yani yüzey ayaklardan tutup sürüklemeye müsait değil ise ve kişiyi mutlaka o bölgeden kurtarmanız gerekiyor ise o zaman kişi koltuk altlarından tutulur ve başı kollarınız ile desteklenip sert boyun hareketlerinden kaçınılarak kişi çok dikkatli bir şekilde sürüklenir.
Rentek Manevrası: Olay yerinin güvenliğinin sağlamaması veya olmaması ya da kaza yapan araçta herhangi bir patlama riskinin bulunması yaralı olan kişinin dolaşımın durması ya da solunumunun durması nedeni ile yaralıya temel yaşam desteğinin mutlak olduğu durumlarda yaralı olan kişiyi acil bir şekilde araçtan çıkarma tekniğine rentek manevrası denir. Rentek manevrası tekniği çok önemlidir ve her birey bu tekniği bilmelidir. Rentek manevrası tekniği en açık ve net bir şekilde aşağıdaki gibidir.
Hiç yorum yok