Bebeğin ateşi nasıl düşürülür - Çocuklarda Ateşlenme: Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları/Ufukta Bilgivar
Bebeğin ateşi nasıl düşürülür - Çocuklarda Ateşlenme: Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları/Ufukta Bilgivar
Doğal bir vücut tepkisi olan ve en sık çocukluk döneminde oluşan ateşlenme, zamanında önlem alınmazsa birçok hastalığa sebep olabiliyor. Çocuklarda ateşlenme, bağışıklık sisteminin mikroplara karşı verdiği mücadeleyi gösterir ve çok yüksek ateş vücuda zarar vermeye başlar. Çocuklarda ateş düşürme yolları bilindiğinde aileler doğru müdahaleler yapabilmekte ve çocuklarda ateşe ne iyi gelir bilmektedirler.
Çocuklarda ateşlenme olduğunda ailelerin telaşlanmadan, doğru adımları izleyerek ateşin düşmesini sağlayabilirler. Çocuklarda ateşlenme nedenleri nelerdir, ateşlenmeye nasıl müdahale edilmelidir, çocuklarda vücut ısısı ne kadar olmalıdır ve hangi yöntemler uygulanmalıdır sorularına yazımızda cevaplar verdik.
Yeni doğan bebeğin ateşini düşürme yollarını anlattığımı bebeklerde ateş konumuza da bir göz atabilirsiniz. Artı bebek uyku düzeni vermek isterseniz, bebeklerde uyku eğitimi adlı yazımıza bakmanızda fayda vardır.
ÇOCUKLARDA ATEŞLENME NEDENLERİ NELERDİR?
ÇOCUKLARDA ATEŞ KAÇ DERECE OLMALIDIR?
Çocuğunuzun vücudunda bir iltihaplanma söz konusuysa, bilmediğiniz romatizmal bir rahatsızlığı varsa zaman zaman ateşlenme görülebilir. Nadir görülen ateşlenme küçük müdahalelerde geçerken, bir hastalığın belirtisi olan ateş uzun süre inmeyebilir. Çocuklarda ateşlenme yaşandığında başka bir vücutsal tepki olup olmadığını iyi gözlemlemek gerekir. Her zaman gittiğiniz ve kolay ulaşabildiğiniz bir çocuk doktorunun olması önemlidir. Doktorunuzla iletişim halinde olup doğru tedavi aşamlarını yapmanız gerekir.
Çocuklarda ateşlenme nedenleri genellikle gribal enfeksiyonlardan kaynaklıdır. Nezle ve grip mikropları vücuda girdiğinde, çocuğunuzun bağışıklık sistemi devreye girer ve vücut ısısını yükselterek mikropları yok etmeye çalışır. Bu yüzden doktorlar, çocuklarda ateş olduğunda hemen müdahale edilmemesini git gide yükseldiğinde ateşin düşürülmeye çalışılmasını önermektedir.
Bazı aşılar sonrasında çocuklarda ateş görülmektedir, bunun sebebi aşının içindeki virüse karşı vücudun savaş açmasıdır. Bu işlem sırasında ateş çıkarak antikorların oluşmasına yardımcı olur. Vücut aşıyla vücuda giren virüse bağışıklık kazandığı zaman artık o hastalık vücudu esir alamaz. Çocuklarda ateşlenme nedeni olan aşı dönemleri sonrasındaki 1 hafta ağrı, şişme gibi etkiler de görülebilir.
Çocuklarda ateşlenme birkaç günden fazla sürdüyse, ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Gereken tetkikler yapıldıktan sonra ateşin gerçek nedeni bulunur. Kanda bulunan mikroplar, lenfoma gibi bağışıklık sistemi problemleri, lösemi gibi kan hastalıkları ateşlenme yapabilmektedir. Bu yüzden ateşlenmeyle baş gösteren farklı vücut tepkilerini iyi gözlemlemek gerekir.
Yetişkin insanların vücut ısısıyla çocukların vücut ısısında biraz farklılıklar vardır. Normal bir insan vücudunda 37 derece sıcaklık bulunmaktadır ancak bebeklerde vücut ısısı 38 dereceye kadar çıkabilmektedir. 5 yaşından büyük çocuklarda 37-37,5 derece sıcaklık sınır kabul edilmektedir. Çocuklarda ateşlenme olduğunu doğru ölçen bir ateş ölçerle anlayabilirsiniz, kızılötesi türündeki ölçüm cihazlarının en net tespiti yaptığı bilinmektedir.
Çocuklarda ateş kaç olmalı sorusuna uzmanlar, yaş aralığına göre cevap vermektedir. Çocuğunuzun ateşini makattan ve kulaktan ölçtüğünüzde 38 derece ve üstü bir ısı görürseniz yüksek ateş söz konusudur. Koltuk altından ve ağızdan ölçümlerde 37,5 üstü ısı yüksek ateş olarak tanımlanır ve önlem alınması gerekir. 0-6 aylık bebeklerin ateşi 38 derece üstündeyse, 2 ve 11 yaş arası çocuklarınızın ateşi 38,5 derecenin üstündeyse, iştahsızlık ve ağız içinde kuruluk varsa zaman kaybetmeden doktora gitmek gerekir. Çocuklarda ateşlenme zamanında düşürülmezse havale geçirme durumu söz konusu olacak ve felce kadar giden büyük sağlık problemleri ortaya çıkacaktır.
Çocuklarda ateşlenme olduğunda doktorunuzun talimatlarını tek tek yerine getirmelisiniz. İlaç, şurup ya da fitil tedavisi yapmanızın yanında çocuğunuza ılık duş aldırarak ateş düşürme işlemleri uygulayabilirsiniz. Çocuklarınızın üzerine ince giysiler giydirerek ateşin düşmesine yardımcı olabilirsiniz. Titremenin ateşten kaynaklandığını bilmeli çocuğunuzun üşüdüğünü düşünerek üstüne örtmemelisiniz.
Çocuklarda ateş, eğer bir enfeksiyondan kaynaklıysa bir gün en fazla 2 gün içinde düşecektir. Lakin 3 günden fazla süren ateşlenme tehlikeli olarak değerlendirilir, derinlemesine bir araştırma gerektirir. Çocuklarda ateşlenme yaptığınız tüm ateş düşürücü müdahalelere rağmen düşmüyorsa mutlaka uzman bir hekime gitmeniz şarttır. Hekim sizi gerekli bölümlere yönlendirir ve ateşin asıl sebebi bulunur.
Çocuklarda vücut ısısı 37,5 üzerine çıktığında ateşlenme aşlıyor demektir. 37,7-38,5 derece vücut ısısı orta derecede ateş olarak adlandırılırken, 38,5 üstü vücut ısısı hemen müdahale edilmesi gereken yüksek ateşi gösterir. Çocukların yaşına göre evde bazı ateş düşürücü yöntemler kullanabilirsiniz.
Çocuklarda ateşlenme 0-12 yaş arası çocuklarda sık görülen, bağışıklık sisteminin geliştiğini gösteren bir durumdur. Ateşlenme sırasında çocuklarda iştah azalması, halsizlik görülebilir, bu durumda vücudu kendi halinde bırakmak doğru olacaktır. İdrara yapmama, ağızda kuruluk görüldüğünde vücut susuz kalmış olabilir, sıvı takviyesi yapmak doğru olacaktır.
Çocukların ateşini düşürmenin bir yolu terletmektir. Bazı uzmanlar terletmenin ateş düşürücü bir yöntem olsa da bazı tehlikeleri olduğunu söylüyor. Terletme amacıyla çocuğu sıkı sıkı giydirmek, terleme gerçekleşmezse çocuğun ateşinin daha da çıkmasına neden olacaktır. Bu yüzden tüm diğer yöntemlerden sonuç alınmazsa terletme yolunu denemelisiniz. Çocuklarda ateş kısa sürede düşerse bünyesini güçlendirecek vitaminlerle beslenmesi faydalı olacaktır.
Çocuklarda ateşlenme görüldüğünde ılık bir duş aldırmak doğru bir harekettir. Küvete ılık su doldurarak çocuğunuzu 15-20 dakika suyun içinde tutabilirsiniz ya da ılık bezi çocuğunuzun vücudunuzda bekletebilirsiniz. Kasıklar, koltuk altı ve bacak arkalarına koyulan ılık bez, ateşin düşmesine yardımcı olur, sirkeli su vücudun ısısını çok çabuk düşürdüğü için doktorlar tarafından tavsiye edilmez. Çocuğunuzun üstü açık olmalı ve doktorun önerdiği ateş düşürücü ilaç kullanılmalı. İlaç içirildikten sonra 4 saat beklenmeli, saat başlarında ateş ölçülerek durum takip edilmelidir.
Havale geçirme birçok yaşta ortaya çıkabilir ancak çocukluk döneminde çok sık görülmektedir. Doğumdan ergenliğe kadar beyin, hızlı bir şekilde gelişmektedir ve işlevi her geçen gün artmaktadır. Bebeklikten buluğ çağına kadarki zaman diliminde havale geçirme sıkça yaşanabilir. Doğru ve zamanında müdahaleyle havale kontrol altına alınabilir, tehlikeler ortadan kaldırılabilir.
Çocuklarda ateşlenme olduğunda çocuğunuzdaki fizyolojik hareketlere dikkat etmeniz gerekir. Sürekli ağlama durumu varsa, çocuğunuzda normal olmayan vücut hareketleri varsa( tekme atıyor gibi), ağız çevresinde morluk görülüyorsa havale geçirme olasılığı göz önünde bulundurmanız gerekir. Çocuğunuzun solunumu izlemeli ve ağzını açarak daha kolay nefes almasını sağlamalısınız.
Çocuğunuz havale sırasında sürekli kusabilir, böyle bir durumda ağzı açılmalı ve sağ tarafa doğru yatırılmalıdır. Çocuğu ateşi en kısa zamanda düşürülmeli ve ilk müdahaleler yapıldıktan sonra çocuk doktora götürülmelidir. Belirli aralıklarda tekrarlayan havalelerde doktorlar bazı fitil ve ilaç uygulamasını doğru bulabilir, sara nöbetleri için kullanılan bu ilaçların çok küçük yaştaki çocuklara verilmemesi gerekir.
Çocuklarda ateşlenme durumunda birçok anne babaların nasıl davranacaklarını iyi bilmeleri gerekir ve ilk müdahaleyi yapmaları önemlidir. Ateşlenme sırasında titreme görülebilir, titremeyi geçirmek için üste kat kat örtülerin örtülmesi yapılan en büyük yanlıştır. Çocukların üstü açık olmalı, üzerinde ince bir giysi bulunmalıdır.
Ateşi olan çocuğun bulunduğu oda ısısı ılık yani 20-25 derece arasında olmalıdır. Ateşin düşmesi için çocuğunuzun vücuduna ılık bez koymanız, çocuğunuza ılık bir duş yaptırmanız doğru hareketlerdir. Çocukların ateşi en fazla 48 saat içinde normale döner. Çocuklarda düşmeyen ateş söz konusuysa, ateşin sebebi araştırmalı, altında yatan farklı hastalıklar bulunmalıdır. Tıpkı ağrı gibi ateş de vücudun bizi uyarma sistemidir, bu alarmı iyi gözlemlemek gerekir.
Parasatemol içeren fitil ve şuruplar, 12 yaşına kadar olan ateşlenmelerde olumlu sonuçlar verir. İlacı kullandıktan sonra ateş yavaşça düşmekte, ilaç kullanımından 4-5 saat sonra ateş normal düzeye gelmektedir. Çocuklarda ateşlenme sırasında vücut çok su kaybetmektedir, bu yüzden çocuğunuza su içirmeniz vücudun mikroplarla daha rahat savaşmasına yardımcı olacaktır.
Paranox ateş düşürücü fitil yazımızda size faydalı gelebilir. Okumanızı öneririm.
Çocuklarınızın ateşi çıktığında ilk yapmanız gereken çocuğunuz vücut ısısını azaltacak kıyafetler giydirmenizdir. Vücudun hava almasını sağlayan kumaşlardan yapılan kıyafetler, bol su içmek ve titremenin ateşten kaynaklı olduğunu bilmek gerekir. Çocuklarda ateşlenme olduğunda, çocuğunuzu hemen banyoya götürün ve ılık bir duş aldırın. Çocuğunuzun ağlaması ve ılık duşa tepki vermesi normaldir çünkü ateşlenen vücut, kendisine temas eden her şeye tepki verecektir.
Çocuğun ateşi nasıl düşürülür diyorsanız, doktora danışarak bazı ateş düşürücüler kullanabilirsiniz. Ateş dürücü fitiller kullandığınızda çocuğunuzda uyku hali gözlenebilir, endişelenmeyin. Çocuğunuzun bulunduğu odayı biraz havalandırmanız, çocuğun burnu tıkalıysa tuzlu suyla burun içini temizlemeniz, rahat nefes almasını sağlamanız yararlı olur. Çocuklarda ateşlenme 3 günden fazla sürerse hastaneye gitmeli, ateş dışındaki bulguları doktorla paylaşmalısınız.
Ateş düşüren bitkiler kullanırken mutlaka doktora danışmalısınız çünkü bazı bitkiseller gelişmekte olan çocuk bünyesine zarar verebilmektedir. Ihlamur, mikroplarla baş etmeyi sağlayan önemli bir antibakteriyeldir, ateş durumlarında naneyle birlikte karıştırılarak içilebilir. Bir kupa bardağına sıcak su koyduktan sonra 1 tatlı kaşığı kadar kuru nane ekleyip 10-15 dakika bekletmelisiniz. Sonrasında ılık şekilde yudum yudum içmelisiniz. Ateşlenme durumlarında ebegümeci çayı ateşin düşmesine yardım eder. Sıcak suyun içine göz kararı ebegümeci koyulur ve demlenmeye bırakılır. Günde en fazla 2 bardak olarak tüketilir.
Çocuklarda ateşlenme olması, gelişmekte olan bağışıklık sisteminin iyi çalıştığını gösterir ancak çocuğunuz sık sık ateşleniyorsa, ateşlendiğinde günlerde vücut ısısı normale dönmüyorsa e yakın hastaneye başvurmak gerekir. Ateşlenmenin kontrol altına alınamaması havale gibi ciddi durumlara neden olabileceği gibi var olan bir hastalığın habercisi olabilir. Çocuğunuza sağlıklı bir hayat dileriz.
Hiç yorum yok